ACTUALITAT

NOTICIES

21/12/2020

Una forma de vitamina B3 podria protegir contra el desenvolupament d’arteriosclerosi

Un estudi dirigit per investigadors del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha demostrat el potencial protector contra l’arteriosclerosi d’una de les formes de la vitamina B3, la nicotinamida, en un model animal d’arteriosclerosi massiva.

“L’efecte de la nicotinamida va ser tan potent que va aconseguir reduir gairebé a la meitat la lesió arterioscleròtica en ratolins tractats”, declara Josep Julve, investigador del Grup de les Bases Metabòliques de Risc Cardiovascular de l’Institut de Recerca de Sant Pau i del CIBERDEM i un dels coordinadors de la feina.

Els resultats, que han estat publicats a la revista antioxidants Basel, formen part de la feina de tesi doctoral de Karen A. Méndez-Lara, primera autora de la publicació, que explica com “l’administració de nicotinamida va induir un paper antiinflamatori in vivo, a través de la inducció de IL-10, una citoquina antiinflamatòria, i la disminució de TNFa, proinflamatòria, en aortes de ratolins tractats “. “L’acció antiinflamatòria descrita per la nicotinamida en aortes de ratolins podria estendre a altres teixits, com el teixit adipós, l’estat inflamatori sol trobar freqüentment alterat en condicions com l’obesitat o diabetis mellitus”, afegeix la Dra. KA Méndez-Lara.

Segons explica el Dr. Francisco Blanco Vaca, director del Servei de Bioquímica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, director del Grup de les Bases Metabòliques de Risc Cardiovascular de l’Institut de Recerca de Sant Pau i coordinador de l’estudi, “les troballes formen part d’una línia d’investigació sobre el potencial de la nicotinamida en malalties d’alt risc cardiovascular com l’obesitat i la diabetis mellitus “.

 

Efecte antiinflamatori singular

Els autors destaquen que es tracta del primer treball que suggereix una singularitat de la nicotinamida en el tractament de malalties inflamatòries cròniques que, com l’arteriosclerosi, progressen subclínicament, ja que aquest efecte antiinflamatori no ha estat reportat per altres formes de vitamina B3. I apunten que “a més de l’antiinflamatori, la suplementació amb nicotinamida també va produir efectes favorables sobre altres propietats antiaterogèniques”.

L’administració de nicotinamida també va protegir contra l’oxidació de lipoproteïnes aterogèniques no-HDL, sent aquest efecte consistent amb el seu paper com un “scavenger” d’espècies reactives d’oxigen in vitro.

 

Una potencial teràpia per diabetis tipus 2 lligada a l’obesitat

El nostre organisme utilitza diferents formes de la vitamina B3 per a la síntesi de nicotinamida adenina dinucleòtid, o NAD, una molècula que es troba en totes les nostres cèl·lules i exerceix a més un paper únic en el manteniment de la fisiologia i resiliència cel·lular enfront de condicions d’estrès metabòlic .

“La deficiència de NAD + està molt lligada a diferents processos fisiopatològics, incloent la diabetis mellitus tipus 2 i l’obesitat. Així, s’ha descrit que una disminució progressiva del contingut en NAD + en diferents teixits i òrgans en models animals d’aquestes malalties pel que la seva suplementació mitjançant l’administració de precursors, com la nicotinamida, podria potencialment ser una teràpia efectiva per a les mateixes ” suggereix el Dr. Josep Julve.

En el desenvolupament d’aquest estudi van col·laborar a més altres investigadors de l’Hospital de Sant Pau/ IIB Sant Pau, del CIBERCV,  de la Universitat de Barcelona i de l’Hospital Clínic de Barcelona.

 

Article original

Méndez-Lara KA, Letelier N, Farre N, Diarte-Añazco EMG, Nieto-Nicolau N, Rodríguez-Millán E, Santos D, Pallarès V, Escolà-Gil JC, Vázquez Del Olmo T, Lerma E, Camacho M, Casaroli-Marano RP, Valledor AF, Blanco-Vaca F, Julve J. Nicotinamide Prevents Apolipoprotein B-Containing Lipoprotein Oxidation, Inflammation and Atherosclerosis in Apolipoprotein E-Deficient Mice. Antioxidants (Basel). 2020 Nov 21;9(11):1162. doi: 10.3390/antiox9111162. PMID: 33233455; PMCID: PMC7700561. https://doi.org/10.3390/antiox9111162

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació